Majiteľ solárnej strechy Tesla zdieľa svoje skúsenosti

Koľko zaplatil jeden z prvých používateľov solárnej strechy Tesla za inštaláciu solárneho systému v Kalifornii?

Tri Huynh je majiteľom domu v slnečnej Kalifornii, kde inštaloval solárnu strechu a batériu Tesla. Patrí medzi vôbec prvých používateľov solárnej strechy Tesla a o svoje skúsenosti sa podelil so serverom E for Electric.

Celkovo za solárnu strechu zaplatil 100-tisíc dolárov. Táto cena zahŕňa náklady na inštaláciu strechy so samotnými solárnymi, aj obyčajnými (sklenenými) škridlami a tri batériové úložiská Power Wall spolu za 15-tisíc dolárov. Celková výmera strechy predstavuje 93 štvorcových metrov, z čoho približne 70 % plochy zaberajú aktívne solárne panely. Teda nie celá plocha je pokrytá solárnymi článkami, keďže dispozícia domu s okolitými stromami zabraňujú dostatočnému prieniku slnečného svetla na tretinu strechy.

Doživotná strecha

Ak by majiteľ nahradil strechu, ktorú chcel aj tak vymeniť, štandardným materiálom, vyšlo by ho to podľa jeho slov na zhruba 50-tisíc dolárov. “Ak potrebujete novú strechu, solárna strecha dáva veľký zmysel. Je o niečo drahšia, no časom sa vyplatí,” vraví T. Huynh. Americká Kalifornia predstavuje najdrahšiu časť USA, kde ceny aj náklady na život prevyšujú iné regióny aj dvojnásobne.

Kvalita strechy je oveľa vyššia ako štandardné materiály, podľa výrobcu Tesla by mala odolať aj super silnej búrke. “Solárna strecha by mala vydržať takmer večnosť, na rozdiel od tradičných striech, pri ktorých je životnosť zhruba 30 rokov. Tesla neodporúča chodiť po solárnej streche, pretože je z klzkého skla a môžete ľahko spadnúť. Dôvod nie je ten, že by ste zničili takúto škridlu. Skúšal som jej pevnosť kladivom.”

Úspora energie

Trvalo zhruba tri mesiace, pokiaľ bol dodávateľ energie pripravený na pripojenie systému do siete. “Štandardne som platil za energie 350 USD za mesiac. Používanie solárneho systému tieto náklady zredukovalo na 90 dolárov. Trochu som bol prekvapený, že tak vysoko, ale je to preto, že systém ešte neprešiel celým cyklom a ešte sa neprejavili všetky prínosy,” vraví majiteľ.

Nie všetku elektrinu dokáže domácnosť spotrebovať, preto sú dni, kedy energiu dodáva do siete. Dodávateľ energií majiteľovi neplatí priamo, ale zlacňuje mu cenu dodávaného plynu o dva centy. “Naozaj neradi vyrábame nadbytočnú elektrinu. Snažíme sa optimalizovať spotrebu, aby energia nešla naspäť do siete. Často na konci dňa takto odchádza veľa elektriny."

Maximálny výkon, na ktorý je systém stavaný, je 10 kW. Majiteľom spozorovaný najnižší výkon bol 3kW počas zamračeného dňa. Počas štandardného slnečného dňa v Kalifornii je to zhruba 7 kW. Najviac energie v domácnosti odoberá sušička, elektromobily (Chevy Bolt a Tesla Model 3) a klimatizácia. “Počas slnečného dňa sa snažíme nechať jedno auto doma a nabíjať ho počas týchto slnečných hodín.”

Údržba solárnej strechy

Solárna strecha nevyžaduje zo strany majiteľa žiadnu údržbu. Tesla odporúča nič nerobiť, pričom spoločnosť monitoruje funkčnosť celého systému. Ak nastane nejaká degradácia, odstránia nečistoty a spravia nevyhnutné kroky. Tieto náklady hradí Tesla. Pri podpise zmluvy sú stanovené parametre výkonnosti systému, pod ktoré keď klesne fungovanie, tak to spoločnosť musí opraviť na svoje náklady.

Dobré, krásne, drahé

Na otázku, či by T. Huynh realizoval inštaláciu solárnej strechy opäť, už na základe svojich skúseností a fungovania celého systému, odpovedá: “Je to fantastické, vyzerá úžasne, neviem sa dočkať, s čím najbližšie Tesla príde. Je to úžasné, koľko veľa elektriny dokáže slnko vyprodukovať. Každý dom by mal mať solárnu strechu. Viem, že je to drahé, ale treba sa o to snažiť. Vážne rozmýšľam o štvrtej batérii Power Wall,” pochvaľuje si majiteľ.

“Lepšie by bolo, keby povedal, že sa mu páči estetickosť tejto solárnej strechy a cena nie je pre neho podstatná. Ak vyhrám v lotérii, tiež by som to spravil a povedal vám, že mi nevadí, že stojí takmer dvojnásobne viac ako tradičná strecha so solárnymi panelmi,” komentuje rozhovor s majiteľom solárnej strechy na youtube jeden z návštevníkov.

zdroj : energie portal

Komentovať


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


Copyright © 2019 All Rights Reserved HLINA s.r.o. Vytvoril Magneting