8800 eur. Toľko vám dá štát, ak zatepľujete.

Zatepľujem rodinný dom

O príspevok na zateplenie môžete požiadať v rámci projektu Bývajte úsporne. Musíte splniť niekoľko kritérií, aby ste mohli dostať až 8 800 eur. Tým prvým kritériom je, že dom musí slúžiť výhradne na bývanie. Takže ak chcete zatepliť rodinný dom, kde máte ako živnostník dielňu alebo tam máte zaregistrované sídlo svojej eseročky, o tento typ podpory požiadať nemôžete.

Staršie domy musia byť skolaudované pred desiatimi a viac rokmi. Takže ak ste kolaudovali pred ôsmimi rokmi, kritériá nespĺňate. Novostavby, naopak, musia byť pri žiadosti staré najviac dva roky. Takže ak by ste žiadali o dotáciu v roku 2021, tak môžete, ak ste kolaudovali v rokoch 2020 alebo 2019. Ak meníte kotol na tepelné čerpadlo, môžete to zahrnúť do nákladov, ak majstri pri zateplení museli rozobrať bleskozvod a znovu ho nainštalovať. Rovnako vám v rámci dotácie preplatia náklady na projektovú dokumentáciu, ktorá súvisí so zateplením domu, ale len do výšky 800 eur. Majitelia novostavieb však peniaze dostanú len vtedy, ak už nežiadali o príspevok z inej štátom zastrešovanej dotácie, napríklad z projektu Zelená domácnosť.

Informácie, ktoré vás môžu zaujímať

Zelená domácnostiam II
 
výmena kotla na uhlie za kotol na biomasu – maximálny príspevok 1200 – 1500 €
https://zelenadomacnostiam.sk/sk/

Príspevky na zateplenie
zateplenie rodinných domov – maximálny príspevok 8 800 eur
https://byvajteusporne.sk/

Zelené domy – projekt sa momentálne plánuje
komplexná obnova rodinných domov

Čo nás čaká v rámci reformy

Vládny kabinet schválil 28. apríla 2021 kľúčový dokument – Plán obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, vďaka ktorému bude reštart krajiny skutočne zelený. Reformy a investície za vyše šesť miliárd eur smerujú do piatich prioritných oblastí: zelenej ekonomiky; vzdelávania; vedy, výskumu, inovácií; zdravotníctva, ako aj verejnej správy a digitalizácie. Prioritami sú adaptácia na zmenu klímy, dekarbonizácia priemyslu a zelená obnova rodinných domov. Podľa slov ministra životného prostredia covidová kríza mnohým otvorila oči v doterajších postojoch k zodpovednosti štátu pri ochrane zdravia a životov občanov. „Pri presadzovaní klimatických cieľov, účinnej ochrany ovzdušia, chránených území či dekarbonizácii slovenského priemyslu musíme mať najvyššie ambície. Plán obnovy je reformným dokumentom, vďaka ktorému má Slovensko jedinečnú možnosť reštartovať ekonomiku a súčasne nezhoršiť kvalitu životného prostredia,“ zdôraznil minister životného prostredia Ján Budaj.

Najväčšia časť z miliardového balíka, až 528 miliónov eur, pôjde do komplexnej obnovy rodinných domov. Ministerstvo životného prostredia pripravilo projekt s názvom „Zelené domy“, ktorého ambíciou je podporiť minimálne 30-tisíc projektov obnovy rodinných domov. Zelená obnova rodinných domov bude zahŕňať celý komplex opatrení a bude ju zastrešovať Slovenská agentúra životného prostredia, ktorá v dostatočnom časovom predstihu zverejní všetky náležitosti podávania žiadostí .

Zdroj hnonline

Komentovať


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


Copyright © 2019 All Rights Reserved HLINA s.r.o. Vytvoril Magneting