Projekt domu: typové riešenie alebo návrh od architekta?

 

Stavba rodinného domu je nepochybne náročná vec. Stavebník musí zohnať množstvo potrebných povolení, vybrať lokalitu a pozemok. To všetko limituje istá, pre každého iná finančná hranica. Ak si už budúci majiteľ domu poradil s pozemkom, môže sa pustiť do ďalšej náročnej časti: voľby vhodného projektu.

Projekt, byt, dom, bývanie, stavba

Pri stavbe domu má stavebník dve možnosti: vyberie si takzvaný typový projekt z katalógu alebo si nechá navrhnúť architektom dom na mieru.

Tu má na výber dve možnosti: vyberie si takzvaný typový projekt z katalógu alebo si nechá navrhnúť dom na mieru. „Voľba závisí od vkusu, finančných možností a nárokov stavebníka,“ hovorí architektka Lucia Jarická. Podľa nej majú obe možnosti výrazné výhody aj nevýhody.

Návrh od architekta

Architekt navrhne klientovi dom na mieru. Cenou za to, že pôjde o originál, je vyššia cena projektu. Počítať treba s tým, že architekt si účtuje približne päť až desať percent z celkových nákladov na výstavbu domu. Výhodou však je, že zohľadní všetky požiadavky a prispôsobí stavbu na mieru.

„Architekt alebo projektant na základe svojej odbornosti navrhnú základnú schému prevádzky a veľ kosť domu a zladia ich s technickou a architektonickou koncepciou v jeden celok,“ hovorí architektka Monika Stropková. Prípadné obmedzenia tvaru a veľkosti budovy plynúce z územnej dokumentácie, teda z územného rozhodnutia, nie sú pre dobrého architekta alebo projektanta prekážkou, naopak, sú pre nich výzvou. Snažia sa ju splniť a dať domu vlastnú pečať.

Architekta si zvyčajne vyberá človek, ktorému záleží na všetkom, čo sa so stavbou domu spája, môže si dovoliť investovať, má zmysel pre detaily a dokáže oceniť prácu s priestorom, svetlom a detailmi. Vie, že v dome bude bývať desiatky rokov, a preto chce mať všetko dokonalé. „A najmä vie, že projekt od architekta zohľadní požiadavky celej rodiny,“ dodáva Lucia Jarická.

Pri dokončovaní návrhu architekt spolupracuje s klientom. Spoločne s ním rieši jednotlivé detaily, vysvetľuje, čo odporúča a čo nie, snaží sa korigovať nezmyselné požiadavky stavebníka. Ponúka iné možnosti, prijateľné riešenia.

Typový projekt domu

Väčšina ľudí, ktorá sa púšťa do stavby domu, je limitovaná finančným rozpočtom. Snaží sa šetriť, kde sa dá a nemôže si dovoliť investíciu do projektu na mieru od architekta. Pomerne lacno, už od tristo eur, sa dá kúpiť takzvaný katalógový typový projekt domu. „Ľudia typové projekty vyhľadávajú pre ich dostupnosť. A to nielen v otázke finančnej, ktorá určite hrá v rozhodovaní najväčšiu úlohu, ale najmä dostupnosti informácií. Informácie o typových projektoch sú ľahko dostupné v tlačených katalógoch alebo na webových stránkach,“ vysvetľuje stavebný inžinier Miroslav Pernický. Podľa neho sa aj mnoho stavebníkov, ktorí si nechávajú vytvoriť originálny projekt, inšpiruje práve typovými projektmi.

„Rozsah a kvalita spracovania typového projektu zaručuje minimalizáciu rizík pri výstavbe, ktoré bývajú príčinou nárastu ceny stavebných prác,“ upozorňuje ďalej stavbár. Typový projekt oproti väčšine individuálnych projektov obsahuje okrem projektu architektúry a statiky tiež projekt zdravotne technických inštalácií, vykurovania a elektroinštalácie.

Veľkou výhodou je jeho rýchla dostupnosť. Vďaka hotovému projektu v ponuke ho klient získa zvyčajne do troch týždňov. Vyhne sa tak dlhému čakaniu na projekt na mieru od architekta. Ak stavebník požaduje v projekte zmeny, môže sa čakacia lehota zmeniť aj na dva mesiace, podľa počtu iných zákaziek vo firme. Nie je však problém projekt pozmeniť, zákazník však musí počítať s vyššou cenou. Väčšina stavebných firiem je na takéto požiadavky stavebníkov ochotná a najmä schopná pružne reagovať.

Nie všetky domy sú nemoderné

Pomerne lacné typové projekty však majú aj svojich odporcov. Aj keď sa mnohí architekti zhodujú na tom, že kvalita typových projektov sa zlepšuje a niektorým naozaj niet čo vyčítať. „Dajú sa nájsť domy, ktoré vyzerajú moderne, majú premyslenú dispozíciu, nehyzdia ich nezmyselné vežičky a arkiere,“ hovorí Stropková.

Typový projekt rodinného domu je síce lacný, ale stavebník musí počítať s tým, že jeho dom môže vyrásť v susednej dedine či ulici. Treba myslieť aj na to, že často sa dom môže zdať pekný na vizualizácii, ide však v skutočnosti len o nezmyselné zoskupenie miestností. Tieto domy nie sú niekedy ani navrhnuté architektmi, často ani nie inžiniermi, aj keď neseriózne firmy by to nepriznali. „Pri výbere si treba dávať pozor a kúpiť projekt od overenej firmy,“ upozorňuje Jarická. Podľa nej nie je na škodu, ak stavebník vybraný dom vidí aj zrealizovaný. Treba sa preto pýtať a žiadať kontakt na niekoho, kto už vybraný dom staval.

„Dispozícia a vzhľad niektorých takýchto domov sú niekedy v rozpore s našimi klimatickými podmienkami a architektúrou. Takýto projekt nemôže reagovať na pozemok a okolie, keď je pôvodne plánovaný do úplne iného typu krajiny. Firmy predávajú aj projekty, ktoré sa na Slovensko nehodia, kazia tým celkovú architektúru a zákazníci ich radi kupujú v domnení, že postavia niečo nezvyčajné,“ podotýka Jarická. Mnohé firmy sa však snažia ponuku prispôsobiť daným podmienkam a ich projektom nie je čo vyčítať.

Rýchle a lacné riešenie

V každom prípade však možno konštatovať, že typový projekt je rýchle a pomerne lacné riešenie. Celkom iste môže v prípade kvalitného návrhu uspokojiť požiadavky stavebníka bez nárokov na individuálnu architektúru alebo limitovaného rozpočtom. „Aj pri týchto projektoch sa riešia rôzne záležitosti individuálne so zákazníkom. Týkajú sa napojenia na inžinierske siete, osadenia na pozemok, prístupovú cestu. Detaily a materiály už klient rieši svojpomocne alebo so stavebnou firmou,“ vysvetľuje Pernický.

Pri niektorých typoch môže byť nevýhodou nízka variabilita použitia stavebných materiálov. S konkrétnym radom projektov si stavebník väčšinou vyberá aj stavebné materiály. Typové projekty rodinných domov totiž bývajú navrhnuté vzhľadom na čo najnižšiu konečnú cenu výstavby, tomu však často zodpovedá aj použitie lacnejších stavebných materiálov, ktoré nemusia byť práve najkvalitnejšie.

Ako ušetriť

Aj keď sa pri kúpe projektu stavebníkovi môže zdať, že dom so zložitým pôdorysom vyzerá lepšie ako jednoduchý štvorec alebo obdĺžnik, treba pamätať na to, že čím náročnejšie riešenie, tým viac za projekt zaplatí. Overeným faktom je, že stavbu predražujú najmä rôzne zbytočnosti ako výklenky a podobné súčasti domu. Stavbu to môže predražiť aj o viac ako 20–tisíc eur. Ušetriť možno aj v prípade, ak stavebník stavia dom s menšou rozlohou. To už však závisí od požiadaviek rodiny na veľkosť priestoru a takisto finančných prostriedkov, ktoré si môže dovoliť do stavby investovať.

Ako si vybrať projekt rodinného domu

  1. Výber dispozície – vhodné priestorové riešenie je dôležitým faktorom pre spokojné bývanie v rodinnom dome. Z ponuky si môžete vybrať otvorené veľkopriestorové riešenie alebo uzavretú dispozíciu.
  2. Počet izieb – závisí od počtu osôb, ktoré budú bývať v rodinnom dome. Je vhodné, aby každé dieťa malo svoju detskú izbu a rodičia rodičovskú spálňu. Obývacia izba, kuchyňa a príslušenstvo domu sú štandardným vybavením. Pracovňa alebo hosťovská izba môžu byť zakomponované do dispozičného riešenia rodinného domu, zväčšujú však obytnú plochu a následne i cenu výstavby.
  3. Umiestnenie garáže – môže byť súčasťou rodinného domu alebo ako samostatne stojaci objekt. Ak je súčasťou domu, zväčšuje zastavanú plochu a zvyšuje počiatočné náklady na výstavbu. Priestor garáže je možné rozšíriť na dvojgaráž len v určitých typoch domov. V prípade požiadavky investora môže byť pôvodný priestor garáže využitý ako obytná miestnosť. Pri svahovitom teréne, ak to dispozícia umožňuje, je vhodné garáž umiestniť do suterénnych priestorov. Samostatne stojaca nie je súčasťou rodinného domu, preto jej výstavbu možno realizovať neskôr, čím sa znižujú počiatočné náklady na výstavbu domu.
  4. Podpivničenie domu – v suterénnych priestoroch môžete umiestniť kotolňu, sklady, ako aj priestory pre voľný čas. Plocha suterénu zväčšuje celkovú úžitkovú plochu domu a zvyšuje cenu. Preto je potrebné dobre zvážiť, či finančné prostriedky vynaložené na výstavbu suterénu nie je vhodnejšie použiť na zvýšenie štandardného vybavenia domu.
  5. Veľkosť a osadenie domu na stavebný pozemok: rozmery stavebného pozemku majú vplyv na výber vhodného projektu. Pri osadení rodinného domu na stavebný pozemok je potrebné zohľadniť jeho orientáciu na svetové strany tak, aby okná obytných miestností boli v čo najmenšom počte otočené na severnú stranu. Odstupové vzdialenosti, ako aj orientácia na svetové strany budú mať vplyv na veľkosť a dispozíciu rodinného domu osadeného na stavebný pozemok.

Komentovať


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


Copyright © 2019 All Rights Reserved HLINA s.r.o. Vytvoril Magneting